YENİLENDİ III

Wan halkı irade gaspına karşı yine sokakta, birçok kentte protestolar

Wan’da AKP’nin darbesine karşı halk iftardan sonra da sokağa çıkarken, Türkiye ve Kurdistan’ın birçok kentinde de Wan'daki seçim gaspına tepki gösterildi.

İRADE GASBINA KARŞI PROTESTOLAR

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmesi birçok kentte protesto ediliyor. Wan’da başlayan protestolar, Kurdistan’ın birçok kentine yayıldı.

WAN

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesinin AKP’nin “talimatıyla” geri alınmasının ardından Wan’da başlayan protestolar iftarın ardından da sürüyor. Kentin birçok noktasında toplanan halk, kararı protesto ediyor. Cumhuriyet, Maraş ve Akköprü Caddelerinde ateş yakan gençler slogan attı.

Wan'a yeniden kayyum atanmasını protesto eden Vanlılar, sokaklarda polise direnirken, mahallelerde tencere-tava ile balkonlardan protesto sesleri yükseliyor.
Wan halkı iradesine sahip çıkmaya devam ediyor. Gün boyu sokakta protesto gösterilerinde bulunan ve polise karşı direnen Van halkının direnişini akşam saatlerinde de sürüyor. Özellikle İki Nisan ve Beşyol meydanında yoğunlaşan çatışmaların yanı sıra bütün Vanlılar balkonlara çıkıp tencere tava sesi ile kayyumları protesto ediyor.Polis tüm kenti adeta ablukaya aldı. Özellikle mahallelerde polisin evlere girerek gözaltı yaptığı öğrenildi.

ÎDIR

Îdir halkı, akşam saatlerinde DEM Parti Zagros seçim bürosu önünde bir araya gelerek, sloganlarla Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AKP’li adaya verilmesini protesto etti. 

Binlerce kişi, daha sonra cadde ve sokakları trafiğe kapatarak, Wan’ın iradesine sahip çıktı. Binlerce kişi karara, “Bijî Serok Apo” sloganları ile tepki gösterdi. Kitle şu an cadde ve sokaklarda protestosunu sürdürüyor. 

ADANA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Wan'daki seçim gaspına tepki gösterdi. Basın metnini okuyan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, Wan'daki seçim gaspını protesto ederek, Demokrasileri var eden temel ilke, halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Halkımızın iradesine gasp etmeye heves edenleri uyarıyor, bu siyasi darbeyi asla kabul etmiyoruz" dedi.

Açıklama ardında kitle bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından sloganlar atarak DEM Parti Adana İl Örgütü'ne dönen yurttaşların önünü kesen polis, kitleye saldırdı. Saldırıda DEM Parti Adana İl Eş Başkanı Seyfettin Aydemir başından yaralanırken, çok sayıda kişi ise vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastaneye kaldırıldı. Açıklama yapan DEM Parti Seyhan Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mehmet Karakış, polisin tutumuna tepki göstererek, irade gasplarına karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi.

MERSİN

DEM Parti Mersin İl Örgütü çağrısıyla Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile Wan'daki seçim gaspını protesto etti.  “Wan halkının iradesi gasp edilemez!” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Halkın iradesi gasp edilemez” ve” İrademize sahip çıkıyoruz” sloganları atıldı. 

Wan’da ortaya çıkan seçim sonuçlarının aynı zamanda daha önce bölgeye atanan kayyum politikalarına verilen en büyük bir cevap olduğunun altını çizen İsmail Hakkı Güneş, Türk Adalet Bakanlığı’nın hukuksuzca onayladığı itirazın ise demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik pervasızca bir saldırı olduğunu ifade eti. Güneş, “Bu saldırı sadece Abdullah Zeydan’a değil aynı zamanda halk iradesine yapılan bir saldırıdır. Hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır. Bu yanlış kararın iptal edilmesi için tüm hukuki ve demokratik yolları sonuna kadar kullanacağımızı ilan diyoruz. Tüm halkımızı, sivil toplum örgütlerini ve demokratik kitle örgütlerini bu anti demokratik girişimlere karşı seslerini yükseltmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Sivil toplum örgütü temsilcileri ise Wan halkının iradesinin teslim edilene kadar tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırdı.

Açıklamanın ardından kitle, sloganlarla DEM Parti Mersin İl Örgütü’ne kadar yürümek istedi. Polis engeliyle karşılaşan kitle, polis bariyerlerine sloganlarla karşılık verdi. Ardından kitle alkış ve sloganlarla il binasına doğru yürüyüşe geçti.  

HATAY

DEM Parti Hatay İl ve İskenderun İlçe Örgütleri de yaptıkları basın açıklaması ile Wan'daki seçim gaspını protesto etti. Wan'daki seçim gaspına tepki gösterilen açıklamalarda "İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz" denildi.

RIHA

Riha Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Curnê Reş’te seçimlerin yenilenmesi kararına yazılı açıklamalar ile tepki gösterdi. DEM Parti 45 yıl aradan sonra 31 Mart’ta 521 oy farkı ile belediyeyi kazanmıştı. AKP’liler tarafından yakılan 1119 ve 1120 Nolu sandıkların içinde yer aldığı 15 sandığa itirazı sonrası İlçe Seçim Kurulu seçimlerin yenilenmesi kararı verdi. Yenileme kararına gerekçe olarak AKP’liler tarafından yakılan iki sandığın oy pusulalarının olmaması gösterildi. 

DEM Parti’nin kazandığı Curnê Reş’te seçim yenilme kararı verilmesine tepki gösteren Riha Barosu ve ÖHD Riha Şubesi, kararın kayyum zihniyetinin bir ürünü olduğunu belirterek, "Kayyum zihniyetine geçit vermeyeceğiz” mesajı verdi.  

Baro ve Dernek, Hilvan Halkının iradesi için hukuki tüm süreçleri izleyeceklerini duyurdu.

COLEMÊRG

Colemêrg merkezde protestoların adresi çarşı merkeziydi. Gençlerin yoğunlukta olduğu kitle, “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Ayrıca sık sık AKP İl Başkanı Zeydin Kaya aleyhine sloganlar attı. Kısa bir süre sonra protesto eylemi büyürken, Zeydin Kaya’nın ofisinin bulunduğu yerde AKP’liler havaya ateş açtı. Gençler taşlar ve havai fişeklerle karşılık verdi. Özel hareket polisleri şehir merkezine indi. Polisler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırırken, kentteki olaylar devam ediyor.  

Gever’de ise Yeşildere, Dizê, Orman ve Cumhuriyet mahalleleri ile şehrin en işlek caddelerinde gençler protesto eylemi gerçekleştirdi. Sık sık “Bijî serok Apo” sloganları atan gençler, ateş yakarak yolları trafiğe kapattı.  Polisler, burada da gençlere gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Kentte olaylar devam ediyor.

SÊRT 

DEM Parti Sêrt İl Örgütü, AKP’nin Wan’daki seçim darbesini protesto etti. DEM Parti Sêrt Belediye Eşbaşkanları Safiye Alağaş ve Mehmet Kaysi’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, il binası önünde bir araya geldi. Demokrasi Meydanı’na yürüyerek, açıklama yapmak isteyen kitleye polis izin vermedi. Bunun üzerine DEM Parti Sêrt Milletvekili Sebahat Sarıtaş Erdoğan, tek başına yürüyüşe geçti. Polisin saldırılarına aldırış etmeyen kitle Sebahat Sarıtaş Erdoğan’ın peşinden yürüyüşe geçti. Güres Caddesi boyunca, “Abdullah Zeydan yalnız değildir”, “Bijî berxwedana Wanê”, “En büyük başkan, bizim başkan”, “Abdullah Başkan irademizdir” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyen kitleye, halk büyük destek verdi.

Sebahat Sarıtaş Erdoğan, yürüyüş boyunca halka seslenerek, Wan halkının iradesinin gasp edildiğini anlattı. Sebahat Sarıtaş Erdoğan, “Kimse Kurdistan’ın iradesini gasp etmeyi aklından, hayalinden bile geçiremez” dedi. Yürüyüş sırasında binlerce yurttaş alkış ve zılgıtlarla destek verdi. Onlarca kişiyle başlayan yürüyüş Güres Caddesi’nde yüzlerce kişiyi buldu. Halkın yürüyüşe büyük desteği üzerine polis darp ederek durdurmaya çalıştı, biber gazı sıktı. Yürüyüş sonrası çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ADANA 

Adana'nın Seyhan ve Ceyhan ilçelerinde halk, sokaklara çıktı. Halk, Seyhan ve Ceyhan ilçesine bağlı Barbaros, Hürriyet, Gülbahçe, Dağlıoğlu, Şakirpaşa ve Belediyeevleri ve Küçükdikili mahallelerinde bir araya  gelip, alkış, zılgıt, "Kürt halkı uyuma, iradene sahip çık", "Direne direne kazanacağız", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Wan'da hırsız var" sloganlarını attı. Ayrıca halk, tencere ve tavalara vurup ses çıkardı. Halk, irade gaspına karşı tüm kesimleri ayağa kalkmaya çağırdı.

 Öte yandan Gülbahçe Mahallesi'nde ise gençler ana yola lastik yakarak, protesto eylemi gerçekleştirdi.

AMED

Amed’in Bismil ilçesinde de halk Wan'daki darbe girişimine karşı yürüdü. İlçe binası önünden eski belediye binasına kadar yürüyen kitle açıklama yaptıktan sonra tekrar ilçe binasına yürüdü.  Yürüyüş ve açıklamada sık sık “Bijî Berxwedana Wan’ê”, “Bismil uyuma sıra sana gelecek”, “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları atıldı. Burada açıklama yapan kitle yaşanan haksızlığa karşı her akşam yürüyeceklerini ifade etti. 

DEM Parti Bismil İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kurt, Wan’da yaşananları irade gaspı olarak niteleyip buna karşı Kürt halkının direnmeye devam edeceğini söyledi. Kurt, “Şunu iyi bilsinler ki son ana kadar Kürt halkı iradesine sahip çıkacak. Abdullah Zeydan bu halkın iradesidir. Bundan sonra her gün ve gece ayakta olacağız” diye konuştu. Konuşmanın ardından halk sloganlar ve alkışlar eşliğinde tekrar ilçe binasına yürüdü.

FARQÎN

Farqîn halkı da Wan’da yaşanan irade gaspına karşı ışıklı ve sesli eylem yaptı. Farqîn’in bir çok mahallesinde düzenlenen eylemlerde halk yaşanan irade gaspına karşı tepki gösterdi.

İSTANBUL 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF),  İstanbul’da çeşitli mahallelerde gerçekleştirdikleri meşaleli yürüyüşlerle protesto etti. “Wan için ayağa/Jibo Wanê rabe” sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren gençler mahallelileri direnişe geçmeye çağırdı. Kayyum rejimine sokaklardan seslenen gençler, “Halkımızın iradesini gasp edenlere karşı sömürgeci kayyum rejimine karşı sokaklardan sesleniyoruz; Wan halkına, Kürt halkının iradesine darbe yapmaya çalışanlara şunu çok iyi bilsin ki, daha önce kayyumları def ettik, yine def edeceğiz. Tüm halkımızı, işçileri, emekçileri Kürt halkının iradesini savunmaya, Wan halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz” çağrısı yaptı.

ÊLIH 

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi Êlih’te binlerce kişinin katılımı ile protesto edildi. Diyarbakır Caddesi’ni kapatarak “Bijî berxwedana Wanê” sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren gençlere polis, biber gazı, plastik mermi ve TOMA ile saldırdı. Gençler polisin saldırıların havai fişek ve taş ile karşılık verdi. 

Gençlerin ağırlıkta olduğu kitle uzun bir süre Cadde üzerinde polis ile çatıştı. Göstericiler sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Hırsız kayyum” sloganları attı. Kentin en işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi üzerinde uzun süren çatışma ara sokaklarda devam etti. Kentteki gerginlik halen devam ediyor.

MÊRDÎN

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin), Qoser (Kızıltepe) ve Artuklu ilçelerinde açıklamalar ve ışık söndürme eylemleri ile protestolar gerçekleştirildi. 

Nisêbîn’de açıklamanın ardından ışık söndürme eylemi yapılırken, Qoser’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Artuklu ilçesinde ise il binası önünde açıklama yapıldı. İl binasının önündeki yolu trafiğe kapatan kitle, “İrademe dokunma”, “Kayyum gasptır” ve “Bijî berxwedana Wanê” dövizleri açarak, “Bimre koletî, bijî azadî”, “Bijî irade ya gelê Kurd”, “Berxwedan jiyan e” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. 

Söz alan İl Eşbaşkanı Mihdi Tunç, “Kürt halkı ne olursa olsun iradesini teslim etmez. Bu kabul edilemez. Bu hırsızlıkları kabul etmeyiz. Halkımız bilsin ki, hırsız evin içindedir. İktidar da iyi bilsin ki, hırsızlar artık ömürlerinin sonuna gelmiştir. Hırsızlar artık bu topraklarda yaşayamaz. Bedeli ne olursa olsun Kürt halkının iradesi, Kurdîstan halkının iradesi, sol sosyalistlerin iradesinin gasp edilmesini kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Milletvekili Beritan Güneş Altın da 31 Mart yerel seçimlerinde karşılarında rakip olarak siyasi partiler değil, devletin olduğunu dile getirerek, Kürt halkının tüm oyunlara ve sahtekarlıklara rağmen iradesini ortaya koyduğunu söyledi. Kürtlerin direnişini tanımak isteyenlerin tarihe bakması gerektiğinin altını çizen Güneş, “Bilinmelidir ki; nasıl Dêrik’te 2009 yılında Selma Irmak’a karşı bir oyun oynandığında Dêrik halkı, Kurdîstan halkı bu duruşları ve mücadeleleri ile bu oyunu boşa çıkardı, Çağlar Demirel başkanını seçti ise, aynı şey bugün Wan için de geçerlidir. Biz Wan’ı bırakmayacağız. Şirnex’i bırakmayacağız, Kurdîstan’ı bırakmayacağız, direneceğiz, belediyelerimizi geri alacağız. Sizler de kendi oyunlarınız ve hırsızlıklarınızla kalacaksınız. Wan halkı iyi bilsin ki, Kürt halkı, Kûrdîstan halkı, tüm Türkiye, Dünya halkları onların arkasındadır. Wan’ın direnişini kendi direnişleri yapmak istiyorlar. Wan’ın itirazları bizlerin itirazları, onların başkaldırısı bizlerin başkaldırımızdır. Birlikte direneceğiz, birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı. 

SGDF’DEN WAN’A DESTEK EYLEMİ

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyeleri, AKP MHP faşist bloğunun YSK eliyle Van’da halkın iradesine yönelik saldırı girişimine karşı bir yürüyüş düzenlendi.

Wan'da yaşanan darbe girişiminin anlatıldığı yürüyüş sırasında halk sokağa çağrıldı.